Sukabumi Resort

view gallery

A Family Resort located in the Pelabuhan Ratu (West Java) has 5 main buildings, the Main House, the Service House, the Parents House, and 2 typical villas . Knowing the potential of the site, architects tries to used the breeze and the long coast line view which bordering the location. The house designed with many openings to maximize the breeze and the view overlooking to its landscape. The material used is wood which dominated by the woods from coconut tree that locally available around the site. Almost all elements in the house completed with woods on its floors, walls, columns, until the ceiling, considering the high level of the soil acidity made the use of steel or aluminum will easily get rusty. Since the owner rent this resort mainly to foreign tourists, architects designed the villa and the main house to have a spacious balcony and terrace, considering most foreigners loves a big and spacious area filled with sunshine. In the middle section of the resort there’s a swimming pool and a couple of amphitheatres for visitors socialize purpose area. Along the path that connects the buildings, big pot boxes has been placed on its left and right side so the coconut trees can be arranged neatly in this site with size about 7000m.

Sebuah Resort keluarga yang terletak di pelabuhan ratu ini memiliki 5 bangunan utama, yaitu Rumah Utama, Rumah Service, Rumah orangtua, dan 2 Villa Tipikal. Melihat potensi site yang dimiliki arsitek mencoba memaksimalkan angin pantai yang ada serta View garis pantai panjang yang langsung berbatasan dengan lokasi ini. Rumah dirancang dengan Bukaan yang sebanyak-banyaknya agar dapat memaksimalkan angin yang masuk serta membuka pemandangan seluas-luasnya ke arah luar bangunan. Material yang digunakan adalah kayu yang didominasi kayu kelapa yang merupakan material lokal yang ada di sekitar lokasi. Hampir seluruh elemen rumah di lengkapi kayu baik itu lantai, dinding, kolom, hingga plafond, mengingat juga kadar asam tanah yang tinggi membuat penggunaan material besi atau alumunium mudah berkarat. Owner menyewakan resort ini untuk turis yang datang dengan pasar utama foreigner, maka dibuat bangunan villa dan rumah utama memiliki balkon dan teras yang sangat luas dan terbuka, mengingat foreginer yang relatif menyukai area yang besar-besar dan terbuka penuh dengan sinar matahari. Pada area tengah resort ini terdapat area swimming pool dan beberapa amphitheatre untuk area bersosialisasi sesama pengguna resort ini. Di sepanjang jalan penghubung antar bangunan diberikan pot kotak besar pada bagian kanan dan kirinya agar pohon kelapa dapat ditata rapih di dalam site berukuran sekitar 7000 m ini.

Architect :
Delution Architect

Principal Architect :
Muhammad Egha ST
Hezby Ryandi ST

Project Architect :
Hezby Ryandi ST

Project Type :
Hospitality

Client :
Erlan Setiawan

Location :
Pelabuhan Ratu, Jawa Barat, Indonesia

Land Area :
7028m2

Building Area :
964m2

Project Year :
2013


Pelabuhan Ratu, Jawa Barat, Indonesia 2013