Social Space Community

view gallery

Begins from the client’s wish to renovate the mosque into a mosque on private land that he had, the desire is growing to develop a Communal Space that can be entered by anyone in the complex. The function specifically evolved into building children playing and learning area (PAUD) as well as mosques and a kind of public space that can be used by the public. Architects explore the concept with a contemporary minimalist form combined with woody and natural stone materials. Physical stage area is presented as a complementary form of amphitheatre landscape and function of a communal space. Classroom area consist 2 rooms can be combined by taking out a centre partition to make it into a big multifunction room. Coated by a small glass window that integrates with the built-in bookshelves that aspires interesting facade on the building. Reflecting pool that surrounds the building is designed to make this area into a cool and comfortable for the consumer.

Berawal dari keinginan klien merenovasi musholla menjadi masjid di tanah pribadi yang ia punya, keinginan pun berkembang untuk mengembangkan sebuah Komunal Space yang bisa dimasuki oleh siapapun yang ada di komplek tsb, secara spesifik fungsi berkembang menjadi area bermain dan belajar anak (PAUD) serta masjid dan semacam ruang publik yang dapat digunakan oleh masyarakat. Arsitek menggali konsep dengan bentuk minimalis kontemporer yang dipadukan dengan material woody dan batu alam. Area panggung fisik berupa amphitheatrepun dihadirkan sebagai pelengkap lansekap dan fungsi sebagai ruang komunal. Area ruang kelas yang terdiri dari 2 ruangan dapat digabung dengan dilepasnya sekat menjadi ruang besar serbaguna. Dilapisi oleh kaca jendela kecil yang menyatu dengan rak buku built-in sehingga mencitakan facade yang menarik pada bangunan. Reflecting pool yang didesain mengelilingi bangunan membuat area ini menjadi sejuk dan nyaman bagi penggunannya.

Architect :
Delution Architect

Principal Architect :
Muhammad Egha ST
Hezby Ryandi ST
Sunjaya Askaria ST

Project Architect :
Hezby Ryandi ST

Project Type :
Educational

Client :
Erlina Alamsyah

Location :
Pesanggrahan , Jakarta Selatan, Indonesia

Status :
Proposal

Site Area :
763m2

Building Area :
270m2

Year
2013


 Pesanggrahan, Jakarta Selatan, Indonesia 2013