Frame Box House

view gallery

When deciding a massing concept, the client requested a 3 leveled house in a 195 m2 land, the client wants an open and wide, with unlimited view house.. The architect had to deal with that request to make a massing pattern based on box shape with a frame list and covered by glass, in order to create a great lighting and a house with unlimited view in front and back of the house. The facade of the house is designed with a spider glass, For the stair, the architect made a hanging stair to express the owner’s desire who wants an open and wide house with an unlimited view. This house is designed to have a natural air circulation to cooling the house when the air conditioner isn’t switched on, the architect made a lot of open spaces and also made the height of floor to floor until 4.2 m high, which makes the room cooler and fresh. The fence on the side of the house is designed with large vines which becomes a green fence. The Guest room is designed to express the owner’s profession as a Director of Coating company. This wall room has a 19 rainbow color display with color gradation, of course that finishing material used the coating from the owner’s company.

Saat menentukan konsep massing, Klien berkeinginan Rumah 3 lantai yang berdiri diatas lahan 195m2 ini, dan sebuah kesan yang terbuka, luas, lapang, dan pandangan yang tanpa batas. Arsitek menyiasati keinginan tersebut dengan melakukan Pola Massing berbasis kotak yang berbentuk Frame dan dilapisi Kaca, agar muka depan atau belakang Rumah ini memiliki cahaya yang cukup dan pandangan yang tanpa batas keluar Rumah. Bagian depan rumah ini didesain dengan menggunakan Kaca spider, Untuk bagian tangga Arsitek menyiasati menggunakan tangga gantung yang nempel ke tembok, sebagai ekspresi Owner yang tidak ingin ruangannya terlihat terbatas dan bersekat-sekat. Rumah ini di didesain dengan memanfaatkan penghawaan alami sebagai pendinginnya apabila AC tidak dinyalakan, dengan banyaknya bukaan yang besar serta dengan ketinggian Floor to Floor hingga 4,2m membuat Rumah terasa dingin dan tidak sesak. Pagar bagian samping rumah didesain sebagai media tanaman Rambat yang nantinya akan menjadi Pagar Hijau. Bagian ruang tamu, didesain mengekspresikan profesi sang owner sebagai pemilik perusahaan coating, ditampilkan tembok dengan 19 Warna dengan gradasi jenis-jenis warna yang ada, tentu saja bahannya dilapisi oleh coating dari perusahaan owner sendiri,

Architect :
Delution Architect

Principal Architect :
Muhammad Egha ST
Hezby Ryandi ST

Design Team :
Robert
Hezby Ryandi
Ady Madya Nugraha

Project Architect :
Muhammad Egha
Robert

Contractor :
PT Linear + PT Jaya Glasindo

Photographer :
Anand Rambey

Project Type :
Residential

Client :
Fredy Chu

Location :
The Green BSD
Tangerang, Indonesia

Land Area :
195m2

Building Area :
295m2

Project Start :
November 2010

Project Completion :
June 2010


Bumi Serpong Damai, Tangerang, Indonesia 2013